Anbefaler bruk av munnbind på offentlig transport

Klikk for stort bildeRåde kommune oppfordrer nå til bruk av munnbind på offentlig transport dersom man ikke klarer å opprettholde enmetersregelen. I enkelte situasjoner der det er umulig å holde 1 meter avstand til andre, anbefales munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte fra personer med covid-19 uten symptomer når det er økende smittespredning.

Hvis du tar toget fra Råde til Oslo må du uansett ta på deg munnbind når du krysser grensen til Vestby (fra 6. oktober), pga påbud fra nærliggende kommuner til Oslo og Oslo kommune.

Ved økende smitte i samfunnet anbefaler FHI at folk bruker munnbind på offentlig transport når det ikke er mulig å holde 1 meters avstand til andre passasjerer. En typisk slik situasjon er rushtiden i kollektivtransporten, særlig i de store byene.

Vær raus mot andre

Det er ikke alle som kan eller ønsker å bruke munnbind. Det kan være personer med kroniske lungesykdommer, personer som samhandler med døve, psykisk utviklingshemmede eller barn under 13 år. Da er det viktig at samfunnet rundt forstår og respekterer dette.

Vi må være tolerante overfor de rundt oss, selv om de tar andre valg enn hva en selv kanskje ville gjort.

Les mer på Folkehelseinstituttets sider.