Slik bruker du fyrverkeri trygt

Fotografi av fyrverkeri på sort nattehimmel. Fyrverkeriet er i rød- og gultoner. - Klikk for stort bilde Pexels.com

De siste fem årene har i snitt 12 personer hvert år fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften.  Sikkerhverdag.no gir enkle råd for en sikker og skadefri nyttårsfeiring for store og små.

Bare lov på nyttårsaften

Det er bare lov til å avfyre fyrverkeri på nyttårsaften, mellom klokken 18.00 og 02.00. Ellers i året er det ikke lov, med mindre du har fått spesiell tillatelse. Det skal ikke brukes fyrverkeri i tett bebyggelse, i nærheten av tørr skog eller andre steder der det kan være brannfarlig.

Kommunen kan bestemme lokale begrensninger for bruk av fyrverkeri i spesielle områder der det kan oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Kommunen kan også bestemme at det er forbudt med fyrverkeri i noen soner. De kan ikke bestemme at det er totalforbud i en hel kommune.  

Les mer om fyrverkeri på sikkerhverdag.no

Beskytt øynene

Øyne og ansikt er spesielt utsatt for skader, så bruk beskyttelsesbriller. Husk også beskyttelsesbriller til små og store som skal være i nærheten av fyrverkeri. De fleste fyrverkeriutsalg deler ut beskyttelsesbriller gratis eller selger dem for en billig penge.

Ikke gi fyrverkeri til barn

Fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader. Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen finner og skader seg på det du har latt ligge igjen.

Under oppskyting av fyrverkeri er det ditt ansvar som voksen at barn og unge holder trygg avstand. Det er ikke bare uforsvarlig, men også forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige.

Det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Barn kan bruke stjerneskudd hvis voksne passer på at det brukes riktig. Husk beskyttelsesbriller. En liten gnist kan gi alvorlig øyeskade.

Meld inn skader

Hvis du som privatperson opplever personskade eller materielle skader i forbindelse med bruk av fyrverkeri, meld det gjerne inn til oss. Les mer om innmelding av fyrverkeriuhell på dsb.no