Bli med på Norges største kollektive ryddedugnad!

Rydd-en-strand-540x383.jpg - Klikk for stort bilde Strandryddedagen er 5. mai 2018 og er en del av Strandryddeuka (30. april - 6. mai). Strandryddedagen er en nasjonal dugnad i regi av Hold Norge Rent der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender både langs kysten og i innlandet frie for søppel med mål om et søppelfritt Norge. På tirsdag 24. april er det strandryddedag for skolene i Råde. Da vil Husebystranda og Storesand bli ryddet, men på lørdag 5. mai er det en felles dugnadsdag for alle andre.

Råde kommune oppfordrer alle som har mulighet til å bli med på denne viktige dugnaden! Gratis sekker og hansker kan hentes på Servicetorget på Rådhuset. Følg Plukk Plasten på Facebook for jevnlig oppdatering om strandrydding i Mosseregionen.

Du kan allerede i dag lade opp til Strandrydedagen med Line Elvsåshagen og NRKs nye dokumentarserie "Planet Plast".

Spørsmål og svar

Hvorfor er det viktig å rydde?

På verdensbasis havner årlig rundt 6,4 millioner tonn søppel i havet, og hele 80 prosent kommer trolig fra land. Plast er den største miljøtrusselen og utgjør 70 prosent av alt avfall i havet. Plast og annet motstandsdyktig materiale kan bli i havet i hundrevis av år. Plastposer, tomflasker, emballasje og filtersigarettsneiper utgjør en betydelig risiko. Marin forsøpling er et alvorlig globalt miljøproblem som i særlig grad påvirker Norge som kystnasjon. I Norge har vi en stor og vakker kystlinje med et rikt dyre-, plante- og fugleliv som trues av marin forsøpling blant annet fordi det påfører sjøpattedyr, fugl, fisk, plankton m.m. skader, lidelse og død. Mesteparten av det marine avfallet er plast som gradvis bryttes ned til mikroplast. Mikroplast er svært vanskelig å fjerne fra havet, og forskere har påvist mikroplast i en rekke arter så vel som i mat og drikkevann. Dyr kan tro at plastbitene er mat og få indre skader, fordøyelsesproblemer og falsk metthetsfølelse.

Hvordan kan jeg delta?

Ryddeportalen til Hold Norge Rent finner du forsøplede områder og planlagt aksjoner som er åpne for påmelding. Her kan du også melde på egne aksjoner. Ryddeportalen er et viktig verktøy for å koordinere strandryddedagen og brukes for påmelding, registering og kommunikasjon i forbindesle med opprydding av herreløst avfall. Når aksjonen er over, oppfordrer vi også til registering av antall kg innsamlet avfall og antall meter ryddet.

Ønsker du/dere å være med å rydde en strand i Råde så meld på din ryddeaksjon her.

Selv om vi oppfordrer alle til å registrere sin aksjon i Ryddeportalen er ikke dette noe man må gjøre for å delta. Det viktigste er at man plukker søppel og bidrar til dugnaden.

Hvor kan jeg få gratis avfallsekker?

Avfallsekker og hansker kan hentes på servicetorget på Rådhuset, hverdager kl 08:00 – 15:30

Hvor skal jeg levere de fulle sekkene?

• Avfallssekkene kan levers gratis hos MOVAR på Solgård Avfallsplass.
  • For avtale om henting / levering av fulle sekker fra strender i Råde ta kontakt med Råde kommune v/ Arild Roos på E-post arild.roos@rade.kommune.no  Evt. På tlf.: 971 96 830. Oppgi strand, ditt navn og telefonnummer. E-posten merkes i emnefeltet med Strandryddedagen 5.mai 2018
  • Husk å knytte igjen søppelsekkene før du går fra dem.

Hvis lørdag 5. mai ikke passer for deg/dere, står du/dere selvsagt fritt til å velge en annen dag.

Hver dag er en strandryddedag!

Har du generelle spørsmål knyttet til strandryddedagen i Råde, ta kontakt med Råde kommune ved miljørådgiver Kristine Bergseng på Tlf.: 926 33 562, mail: kristine.bergseng@rade.kommune.no eller send e-post til post@rade.kommune.no

Publisert av Kristine Skjæggestad Bergseng. Sist endret 24.04.2018
Eksterne lenker (2)