Siste nytt

Røykvarslere redder liv

Røykvarsler.jpg - Klikk for stort bilde

I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

 

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 3 731 bygningsbranner i Østfold. Det har omkommet 57 personer i brann i samme periode. To personer har så langt i år omkommet i brann i fylket.


- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier branninspektør Bjørn Refling.

 

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

 

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Refling.
 

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

 

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Bjørn Refling (MIB) og Marit Gjestrumbakken. (Gjensidige forsikring)

 Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

 

Lokale arrangementer
Mosseregionen interkommunale brann og redning og Gjensidige forsikring har stand på Mosseporten senter og Rygge Storsenter denne dagen,  kom bortom for å få informasjon om brannsikkerhet i hjemmet og batterier til røykvarslerne i tillegg til Konkurranse med premier mm.

 

På roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.


Kontaktpersoner lokalt:

Bjørn Refling, branninspektør telefon 95992474

 

 

Publisert av Nikolai Urang. Sist endret 29.11.2017