Dispensasjon

En dispensasjon er et unntak fra regelen. Hvis du ønsker å gjøre noe som bryter med plan- og bygningsloven, forskrifter til loven, kommuneplanen eller reguleringsplanen, må du søke om dispensasjon. Dispensasjonen gjelder kun for det aktuelle tiltaket. Dispensasjonen må beskrives i en begrunnet søknad som et skriftlig vedlegg. Det kan ikke påregnes å få innvilget dispensasjon.

Eksempler:

  • Bygge høyere enn 8 og 9 meter, jf. pbl. § 29-4, eller evt. maksimum tillatt byggehøyde fastsatt i gjeldende plan.
  • Bygge mer enn tillatt på tomten, dvs. å overskride tillatt utnyttelsesgrad (% BYA)
  • Avvike fra tillatt bygningsutforming i gjeldende plan, f.eks. takform, takvinkel, type bebyggelse osv.
  • Bygge utenfor byggegrenser i gjeldende plan eller veglovens avstandsbestemmelser
  • Tiltaket er ikke i tråd med kommuneplanens arealdel, for eksempel fritidsbolig i LNF
  • Fravike eventuelt plankrav, dvs. krav om utarbeidelse av reguleringsplan
  • Tiltaket plasseres i 100-meters beltet mot sjø, jf. pbl. § 1-8 og er ikke i tråd med gjeldende bestemmelser i kommuneplanen.

Hjemmelsgrunnlaget

Dispensasjonsvedtaket fattes med hjemmel i pbl. § 19-2. Ved dispensasjon fra loven og forskriften til loven skal det legges særlig vekt på dispensasjonens konsekvenser for helse, miljø, jordvern, sikkerhet og tilgjengelighet.

Dispensasjon kan gis på vilkår, jf. plan- og bygningsloven § 19-2 første ledd. Dispensasjonsvilkår må ha til formål å forebygge, reparere, dempe eller kompensere for negative følger av at regelverket eller planen fravikes.

Når kan det gis dispensasjon?

En dispensasjonssøknad må være begrunnet, og kommunen kan gi dispensasjon dersom begge vilkårene under er oppfylt:

  1. Hensynene bak bestemmelsen eller hensynene i lovens formålsbestemmelse ikke blir vesentlig tilsidesatt.
  2. Fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene (for allmennheten).

Kriterier

Begrunnelser som går på personlige forhold som for eksempel plassbehov, familieforhold, økonomiske årsaker etc. vil vanligvis ikke kunne tillegges stor vekt. Muligheten for å få innvilget dispensasjon kan også reduseres med økt antall dispensasjoner, omfang på avvik samt når det søkes om dispensasjon fra planer av nyere dato. Alle kan søke om dispensasjon, men det er sjelden kurant å få det, og det kan aldri gis dispensasjon fra saksbehandlingsregler.

I dispensasjonssaker skal regionale og statlige myndigheter uttale seg dersom deres ansvarsområde blir direkte berørt. Det kan ikke gis dispensasjon dersom andre myndigheter uttaler at de vil påklage vedtaket. Når tiltaket er betinget av tillatelse eller samtykke fra andre myndigheter kan søknaden stilles i bero til avgjørelse foreligger. Dersom andre myndigheter ikke har avgitt uttalelse innen fristen på 4 uker, kan søknaden avgjøres av kommunen, jf. lovens § 21-5 siste ledd.

Kort om hensynet bak ulike bestemmelser/ regler

Kort om hensynet bak ulike bestemmelser/ regler
Bestemmelser Hensynet bak bestemmelsen
Formål/ tillatt arealbruk i plan Å styre bruk av arealer, tilrettelegge for eller verne om areal for bestemte bruk/formål. LNF: ivareta landbruksdrift (stedbunden næring), naturverdier og/eller friluftsinteresser. Boligformål: sikre gode bomiljøer (bygninger med god bokvalitet, tilfredsstillende uteområder, parkeringsarealer etc.) Fritidsformål: sikre fritidsboliger med god kvalitet og som er tilpasset terrenget. Ivareta allmennhetens bruk/ferdsel i området.
Krav til utforming (byggehøyder, takform, takvinkel osv.) og tillatt grad av utnytting % BYA Å samordne utforming av bestemte typer bebyggelse innenfor de enkelte byggefeltene.
Byggegrenser mot veg/ veglovens avstandsbestemmelser. Kommuneplanen pkt 1.6.2 Trafikksikkerhet, frisikt, miljøet på eiendommen samt hensynet for drift og vedlikehold av veger.
Plankrav Sikre en helhetlig vurdering av området med hensyn på bruk, vern og utforming av arealer og fysiske omgivelser.
Byggegrense mot dyrka mark. Kommuneplanen pkt 1.6.3 Redusere konfliktnivået mellom bebyggelse og landbruksdrift. Bidra til skjerming for lukt, støy, støv etc. fra dyrka mark. Unngå privatisering av dyrka mark.
Byggeforbud i 100-meters beltet mot sjø, jf. pbl. §1-8 Ivareta allmenhetens frie ferdsel i strandsonen og unngå privatisering av strandsonen
Byggegrenser/ avstandsregler mot nabo samt byggehøyder i pbl. § 29-4 Brannvernhensyn, behov for å sikre lys og luft mellom bygg samt terreng- og tilpasning til omgivelsene. Balansere hensynet til tiltakshaver, offentlige interesser og naboer.

 Ønsker du mer informasjon om dispensasjoner se dispensasjonsveileder

Åpningstider

Besøks- og telefontid:

Tirsdag 12:00 - 14:00
Onsdag 12:00 - 14:00
Telefon 69 29 50 00 

Besøksadresse: Skråtorpveien 2b 
E-post: Postmottak

Råde kommunes hjemmeside