Råde er kjent for mange store og praktfulle eiketrær og alleer. Spesielt «Råde-eika» er et landemerke i Østfold. Hele 1500 insekter, sopper og lavarter er knyttet til hulrommene i de få gamle eiketrærne vi har igjen i Norge. Mange av disse artene kan bli borte når eikene hugges eller dør.
Hva regnes som hule eiker
Eiketrær som har en omkrets på minst to meter i brysthøyde regnes som hule eiker, og er en utvalgt naturtype beskyttet av naturmangfoldloven. For eiketrær som er synlig hule, gjelder beskyttelsen hvis treet er minst 95 cm i omkrets. Trær er definert som synlig hule hvis de har en åpning som er større enn fem cm og et indre hulrom som er større enn åpningen. Også døde hule eiker hører til den utvalgte naturtypen hvis de fortsatt står, men ikke trær som har gått over ende. Hule eiker i produktiv skog faller også utenfor den utvalgte naturtypen.
Eiketrær kan bli svært gamle. De fleste hule eiker er over 200 år gamle. Mer enn 1500 arter av særlig insekter, sopp og lav er knyttet til hule eiker. Det rike artsmangfoldet er grunnen til at hule eiker er en utvalgt naturtype.
Aktsomhetsplikt
Naturmangfoldloven pålegger alle en aktsomhetsplikt for utvalgte naturtyper som hule eiker. Lovens utgangspunkt er at enhver skal gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet. Når det planlegges tiltak som kan påvirke en hul eik, bør den ansvarlige vurdere følgende:
• Hvilken verdi har treet for naturmangfoldet?
• Hvordan blir treet påvirket?
• Hvor viktig er tiltaket?
• Kan tiltaket tilpasses på en slik måte at du unngår å skade eller felle treet?
• Er det mulig å finne et alternativt sted for tiltaket som ikke berører treet?
I vurderingen av hva det er rimelig å forvente, veies naturverdiene mot behovet for eller nytten av tiltaket. Aktsomhetsplikten kan innebære at du må avstå fra et tiltak eller gjennomføre det på en annen måte enn det som var planlagt. Hvis du unnlater å ta rimelige hensyn til naturmangfoldet, kan du bryte aktsomhetsplikten.
Hvilket ansvar har du?
Private og offentlige grunneiere, utbyggere, entreprenører og offentlige myndigheter har alle ansvar for å ta vare på hule eiker i sin eiendomsforvaltning og saksbehandling. Tiltak som berører en hul eik på privat eller offentlig eiendom er ikke søknadspliktig, med mindre dette inngår i en bygge- eller
delesak eller annen offentlig saksbehandling. Aktsomhetsplikten pålegger enhver å gjøre en selvstendig vurdering av konsekvensen for eiketreet. Hvis du er usikker på om du kan gjennomføre tiltaket, bør du kontakte kommunen for å få veiledning.
Tilskudd
Du kan søke økonomisk støtte til tiltak som tar vare på hule eiker med tilhørende artsmangfold. Grunneiere, privatpersoner, frivillige organisasjoner, kommuner, virksomheter og institusjoner kan søke tilskudd til trepleie, rydding rundt treet, informasjon om naturtypen og andre tiltak.
Du søker i Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter. Frist for å sende inn søknad er 15. januar.
Mer informasjon
Råde kommune og Fylkesmannen har ansvar for å veilede grunneiere og tiltakshavere om hule eiker. Hvis du har spørsmål om hule eiker, bør du først kontakte med Råde kommune. Mer informasjon om hule eiker finner du også på: www.hule-eiker.no