Konsesjon og konsesjonsfrihet

Hvis du kjøper, mottar eller arver, kan det være konsesjonsplikt på eiendommen.

Konsesjon

Råde kommunes landbrukskontor er i Moss og er et interkommunalt samarbeid

I henhold til konsesjonsloven kan det være konsesjonsplikt på eiendommen,  med mindre du er odelsberettiget eller i nær slekt med overdrager. 

Formålet med konsesjonsloven er å oppnå et effektivt vern om landbrukets produksjonsareal og eier- og bruksforhold som er best for samfunnet. 

Konsesjonsloven inneholder mange unntak, og det er bare noen få prosent av eiendomserverv hvert år som er konsesjonspliktige.

Dersom ny eier er i nær familie med tidligere eier, er det ikke behov for å søke konsesjon. Når konsesjonsfrie erverv skal tinglyses, må den nye eieren dokumentere at ervervet er konsesjonsfritt. 

Et vanlig forhold der det ikke er behov for konsesjon er at det står hus på en eiendom som er mindre enn 100 dekar totalt eller har mindre enn 35 dekar fulldyrka og/eller overflatedyrka jord. 1 dekar, eller 1 mål, er 1000 m2.  

Det er mange unntak fra konsesjonsplikten, se avsnittet om konsesjonsfrihet og egenerklæring.  

Søknaden sender du til den kommunen der eiendommen ligger. Du må betale et gebyr for behandling. Det er kommunen som vurderer og avgjør alle konsesjonssøknader. Statsforvalteren er klageinstans.  

På Landbruksdirektoratets nettsider finner du mer informasjon om konsesjon og aktuelle søknadsskjema. 

Kontaktinformasjon

Landbrukskontoret for Råde- og Moss kommune
Larkollveien 9
1570 Dilling

Telefon: 69 24 80 00
Åpningstid: hverdager 08:00 - 16:00

Konsesjonsfrihet og egenerklæring 

Ved omsetning av en del eiendommer krever Tinglysingen (Statens kartverk) at det legges ved en egenerklæring om konsesjonsfrihet. 

Informasjon og skjema for egenerklæring om konsesjonsfrihet

Skjema sendes Råde kommune:

  • E-post
  •  Råde kommune, Skråtorpveien 2a, 1640 Råde

Egenerklæringen viser at ervervet ikke er konsesjonspliktig, og hvilke unntak som gjelder i loven. Skjemaet dekker mange ulike unntak, se derfor i veiledningen dersom du er usikker på hvilke punkt du skal fylle ut. Kommunen kan også veilede deg om utfylling av egenerklæring. 

Skjema sendes til Råde kommune.  Råde kommune legger opplysningene i skjemaet inn i matrikkelen. Søker får beskjed når det er gjort, og at de da kan sende skjøtet til Kartverket. Søker får ikke skjemaet i retur.  

Mer informasjon om konsesjonsfrihet finner du på Landbruksdirektoratet nettsider

Kontakt Råde kommune ved oppmålingsavdeling

Kristian Bakke Oppmålingsingeniør - Virksomhet miljø, plan og teknikk
Send e-post
Mobil 48 89 36 93

Bashir Sharifi Oppmålingsingeniør- Virksomhet miljø, plan, teknikk
Send e-post
Mobil 48 89 17 57