Innbyggerundersøkelser

En sentral del av evalueringsarbeidet er brukerperspektivet. Ungdata, Elevundersøkelsen og Foreldreundersøkelsen i barnehage er eksempler på undersøkelser der resultatene brukes som kunnskapsgrunnlag i det forebyggende arbeid rettet mot barn og unge, samt i politikkutvikling og styring lokalt. Rutiner for systematisk evaluering av kommunens tjenester står sentralt i BTI-arbeidet. Det er viktig å evaluere tjenestene vi tilbyr for å sikre gode tjenester som tilbyr riktig hjelp til riktig tid. Under følger eksempler på evaluering på øverste kommunenivå:

  • Kommunen benytter et felles kvalitets- og avvikssystem (Compilo).
  • Evaluering skjer også gjennom budsjettarbeid og arbeid med årsrapport. 
  • Kommunen gjennomfører ulike brukerundersøkelser som har som mål å bedre kvaliteten på tjenestene som gis.

Råde er «Bygda mellom byene» og en kommune med mange ressurser; historisk, kulturelt, geografisk, landskapsmessig med både skog, innsjø og sjø, et yrende frivillig liv og et næringsliv i stadig utvikling blant mye annet. Vi skårer høyt på tillit til både politikere, administrasjon og samfunnsinstitusjoner som politi og helsevesen. Vi skårer videre høyt på trivsel, stedstilhørighet og tilgang til friluftsliv. Råde har omtrent lik andel barn i befolkningen som andre kommuner, og det er full barnehagedekning. Det betyr at alle barn som har rett til barnehageplass, får tilbud enten fra kommunal eller privat barnehage.

Det forventes en økende andel eldre over 80 år i kommunen. Mange av «morgendagens eldre» vil være relativt friske også i høy alder og kan bidra med sine ressurser i lokalsamfunnet.

Ungdata

Ungdata gjennomføres hvert tredje år. Råde er med på både Ungdata junior og Ungdata . Det er en lokal ungdomsundersøkelse som blir tilbudt gratis til alle kommuner og fylkeskommuner i landet. Ungdata gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag.

Se resultat fra siste Ungdataundersøkelse i Råde kommune:

Ungdata junior

Ungdata

Folkehelseprofil og oppvekstprofil

Folkehelseinstituttet utgir hvert år folkehelseprofiler og oppvekstprofiler for kommuner og fylker. Folkehelse- og oppvekstprofilene er et bidrag til kommunens arbeid med å skaffe seg oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som påvirker denne, mens oppvekstprofilene gir oversikt over sentrale faktorer knyttet til oppvekst.

Profilene inneholder statistikk på kommunenivå, og skal inngå som en del av den lovpålagte oversikten etter folkehelseloven. Profilene viser hovedtrekk i kommunens folkehelse, nøkkeltall for folkehelse sammenlignet med landsgjennomsnittet, og et kommunebarometer som peker på hovedutfordringer for kommunen.

Folkehelseplan i Råde kommune

Folkehelseprofil og Oppvekstprofil for Råde kommune